Over kleur op de muur

Over kleur op de muur: collage van 6 voorbeelden

Kleur op de muur - hoe het werkt

Met kleur op de muur kun je eenvoudig een compleet ander interieur creëren.
Maar welke kleur dan? En op welke muur? Hoe bepaal je dat?

De kleuren in je huis moeten bij jou passen en in harmonie zijn met elkaar, en met de ruimte.
Zodat ze niet alle aandacht opeisen, maar ook niet snel gaan vervelen.

Maar hoe pas je je favoriete kleuren toe in je eigen huis? Dat kan nog een hele uitdaging zijn.
Niet ieder huis is even makkelijk om met kleur in te richten. Soms kom je er niet uit, of blijf je maar twijfelen. Want een nieuwe kleur kan veel impact hebben, en meteen weer overschilderen is niet zo milieubewust.

Voorbeelden van kleur op de muur

Bekijk wat je met kleur kunt doen op de voorbeeldpagina's van deze site en doe inspiratie op:

- kleur-ideeën voor woonkamer en keuken -
- kleur-ideeën voor entree, hal, gang, trappenhuis, slaapkamer, kinderkamer, werkkamer -

Kleur op de muur - waar gaat het om?

Zet mij in een leeg huis zonder bewoners, en vraag me naar de beste kleur voor op de muur: ik zou het ook niet zomaar weten. Wat ik zou doen als het mijn eigen huis was, doet er niet toe, daar kies ik mijn eigen favoriete kleuren. In andermans ruimte gaat het niet om mij. Waar gaat het dan om?

Natuurlijk allereerst: de kleur-voorkeur van de bewoners. De gekozen kleuren moeten simpelweg mooi! gevonden worden, een gevoel van ja! oproepen. Dat gebeurt bij iedereen die een favoriete kleur voor ogen krijgt, op een plek waar die kleur goed uit de verf komt.

Welke kleur iemand mooi vindt, ligt voor iedereen anders. Want niets is zo persoonlijk als kleur; ieder z’n kleur-voorkeur.

De ruimte bepaalt

Naast je kleur-voorkeur is minstens zo belangrijk: hoe vormen de kleuren een harmonieus geheel in de ruimte met haar inrichting? Voor welke muur of muren, houtwerk of meubels kies je?

Over kleur toepassen in een ruimte zijn allerlei 'regels' bekend. Kleur zus maakt hier groter, kleur zo komt daar op je af, enzovoort. Maar in de praktijk is iedere ruimte anders en speelt het geheel van fysieke factoren een rol bij de keuze voor een gekleurde wand. De lichtval natuurlijk, de vorm en afmetingen van de ruimte, de plaats van deuren en ramen, de plaats van bank, tafel of bed en de kleuren die je kiest. Bij elkaar vaak te ingewikkeld om algemene regels na te volgen.

Dit is een kwestie van ter plekke beoordelen en vooral: naar het geheel blijven kijken! Vaak vraagt een wand om kleur, simpelweg omdat hij door zijn locatie om aandacht vraagt, of omdat hij saai of kaal oogt. Soms vraagt hij om afleiding van iets dat hem onrustig maakt, bijvoorbeeld een lelijke deur. Soms wil je in een bepaalde hoek een bepaald effect bereiken, bijvoorbeeld zonnigheid inbrengen of eenheid creëren. En sommige vlakken hebben juist wit nodig voor het ruimtegevoel of de lichtweerkaatsing

Kleur en de verraderlijke lichtval

Als de kleuren gekozen worden, is het steeds weer belangrijk om ze te beoordelen op de plek waarvoor ze bedoeld zijn. Door de ligging van de wand kan de kleur daar zo anders overkomen, dat je bijna niet gelooft dat het om dezelfde kleur gaat. Veel huizen hebben wel zo'n muur: kleuren worden er grauwer op of slaan dood. Vaak moet alsnog een tint helderder, dieper of verzadigder gekozen worden.

Dit verklaart waarom je zo de mist kunt ingaan met een kleur die je uitzoekt bij de verfhandel. Niet zelden hoor ik dat mensen vele liters (en euro's) verf hebben weggegooid of overgeschilderd, omdat het op de muur zo anders uitpakte. Onbedoelde verspilling waar ik buikpijn van krijg. (Had maar eerder contact met mij opgenomen, denk ik dan....)

Kleuren combineren

Minstens zo belangrijk voor een mooi kleur-resultaat zijn de kleurencombinaties. Een kleur kan op zichzelf mooi zijn, maar als je hem niet goed combineert kan hij meedogenloos veranderen in vies, zoet, oubollig of anderszins lelijk. De donkere achtergrond achter de gekleurde pagina's van deze website lijkt misschien op iedere pagina hetzelfde, maar nee, iedere kleur vroeg om een andere achtergrond om goed uit te komen.

De perceptie van een kleur blijkt geen vast gegeven. Niet alleen de lichtval heeft invloed op hoe je een kleur ziet, ook twee kleuren beïnvloeden elkaar, of eigenlijk je kijk op de afzonderlijke kleuren. Dus is het heel belangrijk dat die mooie kleuren die je uitzocht goed samengaan, ook met de andere kleuren in de ruimte.

Al vind ik een kleur zelf niet mooi, welke kleur er goed mee combineert lijkt een objectief gegeven, waar iedereen het vaak wel over eens is. Een mooie kleur doet iets, maar een mooie kleurencombinatie gaat verder. Het wordt extra persoonlijk, harmonieus of juist spannend.

Interesse gekregen hoe een kleuradvies werkt? Of eerst meer weten over mijn werkwijze of hoe die gewaardeerd wordt? Klik op geel en lees meer.

Lezen over het bewezen effect van kleuren:
"Blauwe slaapkamer slaapt het best"
"Geven rood, blauw, geel of groen energie?"

- naar menu -

collage van kleuren buiten