Kleur ideeën woonkamer keuken

Kleur ideeën voor woonkamer en keuken

Bekijk de mogelijkheden van kleur op de muur in deze voorbeelden van een kleuradvies (2007-2023) en doe kleur ideeën op voor uw woonkamer of keuken:


Combineren van een geeltint en een groentint: kleuridee voor in de woonkamer. Deze woonkamer op de zolder van een historisch pand leende zich goed voor het toepassen van meerdere kleuren. In de zithoek kozen we voor een geel-beige. De tweede rechte wand in dezelfde zithoek kreeg een groentint die aansloot bij de achterwand van de loggia erachter. Het werd een harmonieus geheel van wanden en inrichting.


Een zonnige kleur op de wand: kleuridee voor de woonkamerMet name de wanden aan de uiteinden van de lange zolderruimte vroegen om kleur. Deze rustige tint voegt ook op een sombere dag zonnig licht toe en vormt een mooie achtergrond voor de witte elementen er tegenaan.


goudgele wand achter de eettafel: kleuridee voor in de eethoek.In het andere uiteinde van de lange zolderruimte kreeg de eethoek ook een geeltint, bijpassend bij de andere kleuren, maar een graadje dieper en warmer.


Kleur Leem: kleur idee voor woonkamermuur Deze leemkleur vormt een mooie, natuurlijke achtergrond bij de keramiekkunst die in dit huis gemaakt wordt, en bij de kunst aan de muur. Ook maakt hij mooi verbinding met de bruintint in het donkere blad van de dressoirkast.


Oudroze en aubergine op de muur: kleur ideeën voor een moderne woonkamerDe bewoners van dit huis vroegen om warme kleur ideeën voor hun woonkamer, en dochterlief wilde het modern. Het oudroze dat in de hoek rechts kwam, voldeed meteen aan ieders wens. We voegden nog een auberginekleurig wandje toe om het plaatje (inclusief nieuwe bank) af te maken.


Celadon blauw: kleur idee voor op de muur in de eethoekIn dezelfde woning een heel andere tint in de eethoek, voor de nodige (frisse) afwisseling. Het werd een warm blauw (met een tintje groen), van oudsher celadon genaamd.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte -


Blauwgrijs op de muur achter een leren bank: kleuridee voor de woonkamerDe bewoonster van dit huis vertrok uit de randstad naar een rustiger omgeving. De kleuren die we kozen in het nieuwe huis mochten de rust natuurlijk niet verstoren. Dit warmgrijze blauw spreekt voor zichzelf..


Zachtroze op de muur: kleuridee bij een witte keukenVoor de keuken in dezelfde ruimte zochten we een bijpassende rustige kleur. Deze rozige leemkleur als verrassende uitkomst geeft deze witte keuken een net iets warmere sfeer.


Groen-beige op de muur: kleuridee voor in de zithoekIn deze zithoek was een rustige kleur gewenst, omdat de wandkast al genoeg aandacht vraagt. In deze groen-beige tint komt het groen subtiel naar boven door het contrast met het aubergine-bruin van de bank.


Paars en vergrijsd beige: kleur ideeën voor de woonkamerHet is altijd leuk als een klant openstaat voor kleuren die anders zijn dan de laatste kleurtrends. Deze prachtige grijze paarstint, met rechts een mooi aansluitend grijs-beige, geven een heel persoonlijke sfeer aan dit huis.


Oudroze op de wand: kleuridee voor op de muur in de serreIn deze serre kozen we voor deze hoge muur een tint die in het verlengde ligt van de ernaast zichtbare kleur (niet op de foto) van het metselwerk buiten.


Olijfgroen op de muur: kleur idee voor in de eethoekIn hetzelfde huis in de eethoek een olijfgroene tint, die mooi matcht met de vloer en de gordijnen en als blikvanger werkt bij binnenkomst in de kamer. Dezelfde kleur kwam ook op de achterwand van de naastliggende keuken.


Zeegroen op een pronkwand met aarden potten: kleuridee voor in de woonkamer De bewoners van dit huis hadden hun verzameling voorheen een zachte roodtint als achtergrond gegeven. Begrijpelijk, maar juist met een contrastkleur zoals dit blauwgroen komen de kleuren van deze potten mooi uit de verf. Met deze mooie uitstalling werd de muur met recht een "pronkmuur".


Zandkleur en blauwgroen: kleur ideeën voor de woonkamerIn dezelfde woonkamer, met nog meer items in het aarderood van de pottenverzameling, kreeg de tegenoverliggende muur een passende zandkleur, als tegenhanger voor het koelere blauwgroen. Een klein wandje achter de piano kreeg nog wel een terracotta roodtint.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte -


Zachtroze en zachtgroen: kleur ideeën voor de woonkamerNieuwbouwwoningen zijn van zichzelf vaak hoekig en 'hard', zeker met een plavuizen vloer. De bewoners hier hielden juist van zachte vormen en kleuren. We kozen pasteltinten: een zachtroze voor de muur aan de tuinkant, een zachtgroen op een muur in de eethoek en een lichte zandkleur op de overige muren. Geen wit meer naast de witte meubels, met als resultaat een 'zachte' sfeer.


Warme grijstinten en lichtbruin: kleur ideeën voor de woonkamer en keukenHier mocht ik adviseren voor de muren en de meubelstoffen, waarvan de bewoners al een voorselectie stalen in huis hadden gehaald. We kozen drie tinten grijs met een vleug groen-beige erin, om aan te sluiten bij het grijze behangtafereel, maar ook een subtiel kleurcontrast te maken met de bruinige meubels, stoelbekleding en plavuizen. De donkerste tint in de keuken gaf de kamer meer diepte en de witte keuken meer kleur.


Groen op de muur: kleuridee voor in de keukenIn dit monumentale pand kozen we op verzoek een aantal tinten uit de collectie Rijkskleuren, die speciaal ontworpen werd voor het Rijksmuseum. Maar de lichtval in het huis vroeg in sommige ruimtes om zonniger tinten. Hier aan de tuin grenzend, een groen in de keuken, met uitzicht op de serrekamer.


Behang in serrekamer en geeltint op eetkamerwanden: kleur ideeën voor in huisHier de serrewand met een klassiek kunstzinnig behang, met zicht op de eetkamer erachter. De eetkamer, tussen serre en voorkamer gelegen, vangt vaak weinig licht. Om somberheid te voorkomen, kozen we deze geeltint in de sfeer van de Rijkskleuren, die met veranderend licht ook wat groenigs laat zien.


Rood, zandkleur en goud op de muur: kleur ideeën voor een kleurrijke woonkamerIn deze ruime woonkamer waren helderrode elementen te vinden, zoals een wandje voor de trap, en verder witte muren. De vrouw des huizes vroeg om meer kleur. Omdat rood al veel aandacht vraagt, kozen we een bescheiden zandkleur voor op de grote muren en als speels accent een (metallic) goudkleur op het kleine muurtje links. Meer kleuren dus, maar het geheel werd rustiger omdat het contrast afnam.


Kleur Gember en rood: kleur ideeën voor de keukenDe keuken in dezelfde ruimte kreeg een gemberkleur die het warme wit van de keuken beter doet uitkomen, maar niet concurreert met het rood, en verbinding maakt met het gouden wandje in de zithoek.


Donkerrood en roze: kleur ideeën voor op de muur in woonkamer en keukenHier een combinatie van roodtinten in de keuken en op een wandje richting de zithoek van een nieuwbouwwoning die volledig door groen is omgeven. Het toepassen van meerdere roodschakeringen is makkelijker geworden sinds roze-tinten weer gewaardeerd worden. In de voorkamer kwam een zandkleur als achtergrond voor o.a. groene boekenkasten.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte -


Zacht groen achter de witte boekenkast: Kleur ideeën voor de woonkamerZulke zachte groentinten geven bijna standaard een serene sfeer. Hier in een mooi contrast met het wit en het hout van de kast.


Rozig beige en camel kleur: kleur ideeën voor in de eethoekDe inwoonster van deze woning heeft veel gereisd en van haar reizen buisjes zand verzameld in de mooiste kleuren. Bij het kiezen van kleur hebben we ons door de exotische zandkleuren laten inspireren. Hier een rozig beige en een camel kleur. Een verrassende combinatie, die een enorm effect had op de sfeer.


Kleur Nude en Aubergine: kleur ideeën voor in de woonkamer en keukenDe bewoonster van deze woning wilde leemverf gebruiken, omdat het niet milieu-belastend is en geen chemische geur in huis geeft. Een zoektocht naar de mogelijkheden bracht mij een set kleurenwaaiers met de prachtigste tinten leemverf, waarvoor sindsdien al menige andere klant ook gevallen is. In dit huis kozen we voor de zithoek een omhullende "nude"-tint en voor in de keuken achter het lage muurtje een donkerder variant, richting aubergine.


Groen en roze: kleur ideeën voor in de woonkamerDe tegenoverliggende muur kreeg een groentint, als frissere tegenhanger tegenover het roze van hierboven. Een derde muur kreeg een natuurlijk off-white.  De bewoonster en haar klushulp waren erg enthousiast over de prettig aan te brengen leemverf en het mooie matte resultaat.


Lichtgroen en vergrijsd groen: kleur ideeën voor de woonkamerwandenDe woonkamer in deze splitlevel-woning ligt een level hoger dan de tuin. Het uitzicht is groen, en met deze groene en warmgrijze kleur op de muren hebben we de tuin dichterbij gehaald.


Betongrijs: kleuridee voor op de keukenwandIn dezelfde woning ligt de keuken in het verlengde van de groene muur, een level hoger. De kleur van de keukenmuur is dus naast het groen te zien. We kozen een bij het groen passende betongrijze kleur achter het keukenblad, waardoor het warme hout van het aanrechtblad extra naar voren komt.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte -


Kleur Gember: warm kleuridee voor in de eetkamerEen rustige gemberkleur in deze eetkamer, met een verwarmend effect. De raambekleding die de vorige bewoners hadden laten hangen, past er mooi bij en mocht dus blijven.


Twee tinten zeeblauw op het oude plafond: kleur idee voor in een herenhuisIn dit monumentale herenhuis was het oude profielen-plafond donkerrood, wat de sfeer somber maakte. De nieuwe bewoners wilden opfrissen en moderniseren, maar de oude elementen bewaren. We kozen voor het plafond twee moderne varianten op een oude monumentenkleur, en frisse witten voor kozijnen en muren. Natuurlijke materialen van gordijnen en vloer maakten het plaatje af.


Kleuren Terra en licht taupe op de muur: kleur ideeën voor de woonkamerHier was voorheen de muur achter de bank rood, wat deze kamer op het noorden smal en donker maakte. De witte muren naast de haard weerkaatsten kil licht van buiten. Dát vroeg om iets zonnigers. Deze terra-tint aan weerszijden maakt de haard tot middelpunt van de zithoek. De wand achter de bank kreeg een warme natureltint.


Licht vergrijsd groen en groenblauw: kleur ideeën voor op de muren in de woonkamerAan weerszijden van deze schouw kwam een natureltint die een tikje naar groen neigt. In de spiegel is de tegenoverliggende groenblauwe muur zichtbaar. In de naastliggende kamer-en-suite kwam een mosgroene tint, wat een mooi verloop van kleuren geeft.


Groenblauwe muur achter olijfgroene bank: kleur ideeën voor de woonkamerHier de groenblauwe muur in dezelfde woonkamer. Puur blauw en groen staan aan de koele kant van het kleurenspectrum, maar hier is te zien dat mengvormen wel degelijk warm kunnen aandoen.


Olijfgroen: kleur idee voor achter een hoogglans witte keukenBij een strakke keuken in hoogglans kan een witte muur "onaf" overkomen, omdat de witten door de verschillende materialen altijd verschillend ogen. Bovendien wordt het geheel vaak wat saai. Een kleur als dit olijfgroen maakt het geheel warmer en sfeervoller.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


Taupe op de muur en paarse accessoires: kleur ideeën voor de woonkamerHier mocht ik adviseren over de kleurkeuze voor de akoestische wandbekleding en de gordijnen. Voor deze muur kozen we een taupe-kleur, die mooi matcht met de bank én de roze en paarse accessoires. Voor de gordijnen kozen we een warm Aubergine.


Gebroken wit op de muur in de woonkamerOp de tegenoverliggende muur in dezelfde woonkamer kwam ook een akoestische stof, in een modern gebroken wit. Ook dankzij de steenstrips ondervond deze kamer een indrukwekkende metamorfose.


Vergrijsde groentinten en helder wit: kleur ideeën voor de woonkamerwanden en houtwerkVoor deze woonkamer wilden de bewoners het liefst een rustiger en sjiekere sfeer dan voorheen. Blikvanger in de kamer is het oude orgel, waarvan de klassiek warme kleur van het hout niet mocht botsen met de muren. We kozen een groene grijstint voor de wanden en contrasterend wit voor het houtwerk om het geheel 'sprekend' te houden. Een donkerder tint in de nis gaf het orgel een mooie plek.


Zandkleur op de muur en turquoise accessoires: kleur ideeën voor de woonkamerDe bewoonster van dit huis is gek op zeegroen/blauw, wat te zien was aan de vele groen-blauwe accessoires in huis. Om geen overdaad van dezelfde kleur te creëren, kreeg de zithoek rondom een zandkleur, waar het zeegroen mooi tegen afsteekt. De naastgelegen eethoek kreeg wel een zeegroene muur.


Oranjerood: kleuridee voor op de muur in de woonkamerHier wilden de bewoners na een verbouwing graag een kleurrijk huis. Toch was er wel wat aarzeling om dit diepe oranjerood toe te passen op deze lichte muur in de uitbouw. Een andere muur in dezelfde uitbouw kreeg een rustiger grijsblauw. Er werden passende stoeltjes gevonden en het resultaat mag er zijn en wordt zeer gewaardeerd.


Groenblauw op de muur bij terracotta vloertegels: kleur ideeën voor in de keukenIn de keuken van hetzelfde huis hadden de eigenaars het moeilijk gevonden om bij de roodbruine vloertegels een kleur te kiezen voor op de muren. Het heeft ze verrast dat juist een contrasterende kleur de tegels heel mooi doet uitkomen. Dit blauwgroen kwam op één keukenmuur en op de koof tegen het plafond, wat een leuk lijnenspel oplevert.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


Licht terra muur en steenrode stoelen: kleur ideeën voor op de muur in de serreVoor in deze eethoek met serre kozen we meubelstof voor op de stoelen in twee tinten steenrood, en een bijpassende lichte terra-kleur voor op de serre-wand. Met alle soorten daglicht op het wandje laat deze kleur zich door de dag heen van veel mooie kanten zien.


Groenig geel en naturel: kleur ideeën voor op de muur in de woonkamerDeze woonkamer mocht frisser, lichter en warmer worden. Dit groenige geel, met er tegenover een natureltint, heeft de voorheen beige met terra kamer enorm opgeruimd.


Grijsblauw: kleuridee voor op de muur in de woonkamerIn deze lichte loft waren alle muren wit. Daar wilden de bewoners vanaf, en er kwamen vier kleuren. Hier een blauwgrijs achter de boekenplanken, een kleur die in het kleed terugkomt.


Licht taupe en okergeel: kleur ideeën voor op de muren in een loft Achter de eettafel kwam een lichte taupe-kleur, van dezelfde kleurdiepte als het blauwgrijs er tegenover. Verder een lichte leemkleur op de keukenfrontjes en een okergeel in de achterkamer. Vier kleuren toevoegen vonden ze spannend, maar er bleef genoeg wit over en het geheel werd evenwichtig en sfeervol.


Kleuren Taupe en Klei: kleur ideeën voor de wanden in de zithoekDeze zithoek grenst aan een keuken en eethoek met zonnige, mediterrane kleuren. In deze hoek valt meer licht in van buiten, waardoor koelere kleuren gekozen konden worden. Deze zachte grijstinten komen subtiel uit bij de wijnrode bank en creëren een rustige sfeer.


Beige en zalmroze: kleur ideeën voor de woonkamerDit wandmeubel kwam mee uit het vorige huis. De bewoonster was erg gehecht aan de bijzondere kleur. We zochten er een kleur bij voor op de muur, die mooi zou aansluiten, maar niet teveel zou afleiden. Met deze warme natureltint werd het een modern ogend geheel. Zelf vond de trotse bewoonster er de stoelbekleding bij.


Paarse muur en Petrol bank: kleur ideeën voor de woonkamerHier werd mijn hulp ingeroepen voor het kiezen van bankbekledingsstof. In deze woonkamer was al zoveel paars aanwezig dat het tijd werd voor een contrastkleur. Vandaar dit frisse petrol. Met paarse kussens erop werd de bank een mooie blikvanger.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


Vergrijsd lavendel: kleuridee voor de muur achter de eettafelOmdat dit de lichtste hoek van deze woonkamer is, maakt deze grijze lavendelkleur op de muur de eethoek niet koel, maar modern en sfeervol.


Zeegroen en lichtgrijs: kleur ideeën voor op de keukenmurenDeze eethoek werd pas "af", toen de achterwand een zeegroene kleur kreeg. De naastliggende muur boven het aanrecht werd bijpassend lichtgrijs.


Aardegele muur en een steenrode bank: kleur ideeën voor de woonkamerIn dit nieuwbouw-appartement wilde de bewoonster het liefst een sprekende kleur op de muur, die wél moest passen bij de aqua-blauwe gordijnen. Dat deze zonnige aardetint met haar kunstwerken én de gordijnen zo'n mooi geheel zou vormen, had ze niet verwacht. Ook voor de bank werd een aardekleur uitgezocht, in de vorm van dit warme rood. Met een kleurig en sfeervol resultaat.


Zeeblauw: kleuridee voor in de eethoekIn de eethoek tegenover de zonnige muur kwam een zeeblauw, waardoor de keuze voor de gordijnen toch weer logisch werd, de eethoek rustig en de kamer harmonieus.


Licht taupe: kleuridee voor een woonkamermuurAfgestemd op de gordijnen vangt deze woonkamerwand mooi licht met deze lichte taupekleur.


Terratinten: kleuridee voor in de keukenDezelfde woonkamer kreeg een klein wandje in hetzelfde roodbruin als achter de halfopen keuken, uitgezocht bij het werkblad van het kookeiland.


Okergeel, Terra en een zandkleur: kleur ideeën voor de woonkamerwandenDeze woonkamer was door de vorige bewoners helemaal wit ingericht. Het schilderen van drie muren, in terra, okergeel en een zandkleur, gaf een complete metamorfose. Ook rond de haard kwam een (iets donkerder) zandkleur. Dat de vloer wit bleef, valt nu veel minder op.


Zonnig beige op de wand: kleur idee voor de woonkamerIn dit prachtige oude pand met een moderne nieuwe muur tussen voor- en achterkamer, was alles wit. Het mocht wat warmer worden, maar we hielden ook wat overeind van de moderne sfeer door een deel wit te laten. Het romige beige hier op de linker muur werd doorgetrokken tot in de bibliotheek achter de tussenmuur. Daar echter in een iets zonniger variant, omdat het koelere licht in de achterkamer daarom vroeg.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


Aubergine en zachtgroen: kleur ideeën voor de muren in de woonkamerDeze woonkamer kreeg een kleine aubergine-kleurige wand en een grotere wand in een groenig grijs. De open haard in de hoek bleef wit en krijgt daardoor meer accent dan voorheen.


Kleur Taupe en Zand: kleur ideeën voor de muren in de woonkamerNa een verbouwing mocht alle wit hier een kleur krijgen. De zichtbaar geworden trap en het andere houtwerk bleven wel wit, voor de benodigde frisheid tussen het vergrijsde paars en twee natureltinten.


Rood, antraciet en een natureltint: kleur ideeën voor in de woonkamer en keukenDeze lange muur was wel erg lang en wit. Omdat het buitenlicht vaak niet ver de kamer in komt, moesten we zoeken naar een lichte tint, die toch kleur geeft en aansluit bij het rood in de keuken. Het witte vlak achter de eettafel maakt de kamermuur los van de keuken. Op een klein wandje rechts een bijpassend antraciet.


Kleur Naturel en oranje: kleur ideeën voor de muren in de woonkamerDe bewoners van deze woonkamer houden van kleurrijk, als het maar harmonieus is. We zochten een natureltint bij stoelen en kleed en een diep oranje als blikvanger en sfeermaker in de eethoek.


Rood en naturel: kleur ideeën voor de woonkamerDeze kleur rood en het licht vergrijsde beige werden afgestemd op de roodbruine keuken die om de hoek ligt.


Drie groentinten: kleur ideeën voor een open keukenDit appartement mocht veel kleur krijgen, maar wel graag met stijl. De zachtste groentint loopt door in de woonkamer, de andere twee tinten vormen voor- en achtergrond van de witte keuken, die vanzelf ook sjieker werd.


Hier een bijzondere combinatie van een lichte taupe en een crème-kleurige wand. Bij de uitgestalde herinneringen aan verre reizen geeft het iets exotisch aan deze hoek van de kamer.


eethoek met grijsblauwe wandDe bewoonster van deze woning had voor in haar strak ingerichte woonkamer bij al het bruin en zwart een hemelse blauwtint in gedachten, die ze zelf niet had kunnen vinden. Hij bleek wel in mijn koffer te zitten, tussen de honderden andere tinten blauw...


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


naturel wand in split-level woningDeze strak gerenoveerde split-levelwoning mocht geen zakelijke sfeer krijgen. Omdat veel wanden doorlopen naar de andere levels, kwamen de bewoners er zelf niet uit. Met deze natureltint in de zithoek en op de achterwanden van de drie verbonden ruimtes, gekozen bij de bruine vloertegels, werd de sfeer warmer en bleef het moderne karakter van de woning intact.


woonkamer in zeeblauw en grijsgroenDe favoriete kleur van deze bewoners laat zich makkelijk raden. Maar dit aquablauw is voor een grote wand te heftig. Het geeft witte kastjes wel een mooie achtergrond. Hier biedt het aparte muurtje in de uitbouw wel een plek voor deze kleur. De naastliggende muur werd rustiger en warmer, met een groene grijstint. De combinatie is spannend, maar toch harmonieus.


keuken- en woonkamerwand in naturel en dieproodDe kleuren van vrijwel alle wanden in dit nieuwbouwappartement werden gekozen op basis van alleen de bouwtekening. Moeilijker om het effect in te schatten, maar het werd een geslaagd geheel.


woonkamer in paarsblauwe en roze tintenHier werd mijn hulp ingeroepen bij het kiezen van gordijnstof bij deze paarsblauwe banken en een cyclaamroze stoel. Ook het kunstwerk vroeg om rekening mee gehouden te worden. Maar gordijnstof in dezelfde kleurstelling zou het geheel te bont maken en afleiden van de mooie kleurencombinatie die er al was. We kozen een subtiele lichte tint voor in de zithoek, en een bijpassend dieper paars voor gordijnen achterin de kamer, waardoor ook dat deel meer bij het geheel werd betrokken.


woonkamer met licht oranje wandDe bewoners van deze kamer hadden al een kleurenpalet van warme en blauw-groene tinten voor ogen, maar niet duidelijk hoe dat toegepast kon worden. Zie hier het resultaat: een zonnig oranje in de zithoek...


eethoek met groene wand… en een zachte groentint in de eethoek, gecombineerd met blauwe/groene stoffen op de stoelen. Het werd een aangenaam geheel, met al deze kleuren toch rustig.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


woonkamer in roodtintenDeze woonkamer met koele, witte plavuizen onderging een complete metamorfose door het veranderen van de kleuren op de wanden, van te koud paars en blauw naar warme aardekleuren.


eethoek in terratintenVoor de eethoek werden twee andere aardetinten gekozen. Het geheel werd kleurrijk en warm.


woonkamer met zandkleurige wandIn deze woonkamer met verspringende wanden kreeg de zithoek accent en knusheid door een warme natureltint in de "nis" aan te brengen.


In de woonkamer achter deze keuken, was de wand door de vorige bewoners in een moderne grijstint geschilderd. Maar grijs pakt in het Nederlandse klimaat niet altijd fijn uit: de kamer werd er donker en somber van. Deze zonnige natureltint bracht een enorme metamorfose. Voor de lichte keuken kozen we een moderne paarsgrijze tint, die mooi contrasteert met de kleur erachter.


TVkamer met licht terra wand achter bankDeze TV-kamer ligt in een nis naast de woonkamer. Dit zonnige oranje-beige, gekozen bij de bank en het kleed, maakt de sfeer warmer en knusser dan toen alles nog wit was.


gele wand boven schouwDit jaren-dertig-huis werd opgefrist met lichte herfstkleuren, afgestemd op de kleuren in de glas-in-lood ramen.


woonkamer met cyclaamroze wandPetrol, de favoriete kleur van de bewoonster, was het uitgangspunt in deze woonkamer. De eethoek kreeg een petrol wand, de zithoek een warmer cyclaamroze.


haard tegen lila wandDe tegenoverliggende, langste wand in de woonkamer mocht ook kleur krijgen, maar moest niet concurreren met de eerder genoemde kleuren. Het werd lila, gebaseerd op de glas-in-lood ramen. De schoorsteen bleef wit, om de vorm te benadrukken.


bruine wand in woonschipDit koffiebruin werd gekozen bij de aanwezige meubels en gordijnen. Het geeft de lichte woonkamer in dit woonschip warmte.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


souterrain met wanden in terra en perzikDeze woonkeuken ligt in een souterrain. Door de marmeren vloer was de sfeer wat kil. Het warme terra-oranje veranderde dit compleet. Het abrikoos boven het aanrecht accentueert de bijzondere wit-tint van de raamkozijnen. Met deze keuzes was het eerste officiële kleuradvies van Voorkleur een feit.


woonkamer in lavendelblauw en cyclaamrozeDe bewoners van deze U-vormige woonkamer wilden het liefst hun favoriete kleuren lavendel en cyclaam om zich heen hebben. Lavendel kwam aan beide zijden van de haard en cyclaam op de tegenoverliggende korte wandjes in speelhoek en keuken.


woonkamer met taupe wand achter rode bankDeze warme grijstint (taupe) sluit mooi aan bij de donker houten kastdeurtjes en bij de rode banken met grijze bies, omdat er in de kleur taupe relatief veel rood zit.


woonkamer met wand in celadonblauwMet twee rode banken is er rood genoeg aanwezig, dus zochten we voor de grote wand naar een contrastkleur. Geinspireerd door het kleurrijke kleed op de vloer, kozen we een groenblauw (celadon). Omdat deze wand zoveel licht vangt door een dakraam, kan hij een koelere tint goed aan.


eethoek in natureltintenIn deze lichte nieuwbouwwoning kozen we voor de wanden terzijde van de serre een moderne natureltint. Met de steigerhouten tafel en witte stoelen een uitgekiende combinatie, met een trendy en fris resultaat.


wand achter kachel in warme leverkleurIn de sfeer van de oude plavuizen in deze woning kozen we drie tinten, waaronder dit Aubergine. Achter de bank en in de eethoek kwamen twee zachte tinten groen, voor het contrast met alle rode tinten in dit huis.


Zo ook in de keuken: een zeegroene wand, gekozen bij de kast.


woonkamer in natureltintenHier werd mijn hulp ingeroepen omdat het nieuwe parket zo tegenviel in het interieur. Bij de banken, gordijnen en wanden in koele grijsblauwe tinten leek de vloer erg oranjebruin en ongewild klassiek. We zochten voor de wanden twee neutrale tinten die meubels en vloer zouden verbinden en er kwamen nieuwe gordijnen.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


woonkamer met oranje wandNadat de rest van dit huis kleur had gekregen, mocht de woonkamer ook vrolijker. Met dit pittige oranje is dat zeker gelukt. De wand aan de overzijde kreeg een rustiger kleur.


keuken in geeltintenDie rustiger kleur is hier links achterin te zien. Maar ook de keuken mocht zonniger; het werden 2 tinten geel, passend bij de keukenkastjes. De witte kast mocht goed afsteken.


woonkamer in bruintintenDeze TV met haard mocht de blikvanger van de woonkamer worden. We kozen neutrale tinten voor ombouw en wanden, passend bij de gordijnen en klassieke meubels. De nieuwe banken geven het geheel toch een eigentijdse uitstraling.


klassieke zithoek met beige wandAchterin dezelfde woonkamer werden wand, bankbekleding en gordijnen in sfeervolle herfstkleuren gekozen.


zithoek met aquablauwe wand bij bruine bankDit aquablauw sprak beide bewoners erg aan en hun lichte woonkamer kon gemakkelijk een wat koelere kleur gebruiken. Voor tegenoverliggende wandjes kozen we een lichter turquoise en een helderder groen. In combinatie met de vloer toch een warm geheel.


woonkamer met wijnrode wandDit moderne grachtenpand mocht een statige uitstraling krijgen. In de zithoek kwam een klassiek wijnrood. De schoorsteen kreeg een bij de schouw passende, lichte natureltint.


woonkamer wand in zacht blauwgroenIn dezelfde grachtenwoning kwam op de lange wand tegenover de zithoek een zachte tint, die door de één als groen en door de ander als blauw ervaren wordt.


lichtgrijze wand in appartement In dit appartement werden een rustig lichtgrijs gecombineerd met frisse groentinten.


appartement in groen- en grijstintenAchterin hetzelfde appartement een verzadigder grijs en lentegroen, voorin de rustiger varianten.


eethoek en bibliotheek met aarde-gele en terra wandToen dit huis werd verbouwd, mocht er meer kleur komen. Voor de eetkamerwand kozen we een zonnig aarde-geel en voor de bibliotheek met donkerhouten meubels een passend terra-oranje, beide afgestemd op de plavuizen vloer.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


woonkamerwand in warm paarsDe bewoonster van deze woonkamer was in voor een gewaagde sprong: een warm paars dat doorloopt tot in de werkkamer op de vide erboven. Een keuze die hier (en boven!) bijzonder sfeervol uitpakte.


blauwe wand achter eettafelDeze woning ademde bij de aankoop sterk de klassieke sfeer van de vorige bewoners. Om een eigen stempel te drukken, kozen we voor een helder blauw, dat strak afsteekt tegen het wit van de schoorsteen, de gordijnen en de lamp.


woonkamer met turquoise wandDe bank en stoelen waren uitgangspunt bij het kiezen van een kleur voor deze wand. Doordat dit blauw een vleugje groen bevat, maakt het verbinding met het geel van de stoelen. De bewoners zochten daar gordijnen bij in dezelfde kleuren, waardoor het een bijzonder harmonieus geheel werd.


trappenhuis met poederkleurige achterwand In een ander deel van dezelfde woonruimte zochten we bij het blauw en bij de nieuwe keuken een warme natureltint voor achter de trap. Het zwarte houtwerk werd wit, waardoor de sfeer bij binnenkomst in deze kamer fris en modern werd.


witte wanden, rode bank, groene en gele eetkamerstoelenDe bewoonster van dit huis miste evenwicht in de kleuren in haar woonkamer. Dus zochten we kleuren uit voor de nieuwe eetkamerstoelen en een bijpassende kleur voor een wandje tegenover de eettafel. Bovendien verhuisde het te blauwe vloerkleed naar de logeerkamer. Het resultaat was boven verwachting: de banken komen mooier uit en het geheel voelt prettiger aan.


klassieke eetkamer met beige wandenDe bewoner van dit statige herenhuis vroeg om zachte tinten. We kozen er dan ook vier uit: voor entree, woonkamer, serre en keuken. De serre ligt rechts van deze wand en kreeg een iets zonniger variant van deze kleur, om het buiteneffect te vergroten. De groene spiegel en stoelen staan nu bijzonder sjiek in het geheel.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


voorkamer in olijfgroenOud-groen geeft deze woonkamer een sjieke uitstraling, die past bij het karakter van deze jaren-dertig-woning op het platteland.


schouw met bruine wandenDe bewoners van deze woning waren al het crème-wit in hun woonkamer helemaal zat. Het houtwerk en plafond werden daarom helderder wit geschilderd en de muur rond de schouw kreeg een bruine kleur voor wat contrast en warmte. Om de hoek is nog net een nis te zien, die een lichtere bruintint kreeg, waardoor er eenheid in de kamer kwam.


woonkamer met gele wandDe bewoners van deze woning met veel oude elementen, wilden graag warme kleuren toevoegen. Omwille van het licht kozen we hier een zacht oranjegeel. Daarnaast -ook de plafondbalken- veel helder wit, om het geheel fris te houden.


splitlevel woonkamer met roodbruine strook op beige wandIn dit splitlevel huis kwam een natuurstenen vloer om vloerverwarming te kunnen realiseren. Daarbij zochten we aardetinten om ook de sfeer warm te houden. Dit roodbruin zou echter te heftig zijn voor de gehele, tot in de hoger gelegen eetkamer doorlopende wand. Daarom van deze kleur alleen een verticale baan en eromheen een lichtere tint.


bruine wand in splitlevel woonkamerEn op de tegenoverliggende minder hoge wand een ander warm bruin.


In deze kamer kwamen twee nieuwe wandkasten waarvoor kleur gekozen moest worden. Meteen aanleiding om de hele woonkamer aan te pakken: we zochten een oker-achtige aardetint uit voor de frontjes van dit meubel, met een bijpassend off-white voor erachter. De bewoners zochten er mooie gordijnen bij.


De wandkast tegenover het hierboven genoemde meubel ligt in een nis, waar deze minder licht vangt. Daarom kregen de frontjes hier een lichtere kleur, en de achterwand een okergele tint. Maar voor de wand een iets lichter oker dan voor de frontjes hierboven, dat in de iets donkerder nis toch hetzelfde oogt.


groene wanden in keukenHoe geef je een strakke nieuwbouwkeuken sfeer als je van de natuur houdt? Groen moet je doen.


- zie hier kleurvoorbeelden in hal, trappenhuis, slaapkamer, werkruimte - of kijk verder voor kleur ideeën voor de woonkamer:


kamer-en-suite en serre met rode, beige en groene wandDeze woonkamer-en-suite mocht kleur krijgen. Allereerst kwam in de voorkamer een dieprood "pronkwandje" en op de overige wanden een rustige natureltint.


De voorheen wat donkere eetkamer in hetzelfde huis had echter een zonniger tint nodig. Het werd een natureltint die neigt naar geel en op elk moment van de dag een ander gezicht laat zien.


serre in groenDe serre achter de kamer-en-suite kreeg een frisgroene wand, waarmee de tuin naar binnen werd gehaald.


Dit monumentenpand kreeg een klassiek blauwe wand waarbij  de antieke meubels en de blauwtinten in de plavuizen mooi uitkomen.


eethoek in zachtgeelDe eigenaresse van deze eetkamer was niet gelukkig met de klassieke wandkast. Maar met dit zachte geel kwam er voldoende contrast om ervan af te leiden. Bovendien geeft de kleur licht en warmte in de eethoek.


zithoek met oranje wandjeKleur ideeën voor de woonkamer kunnen voortvloeien uit de behoefte om iets "weg te werken". Dit diepe oranje werd gekozen omdat de bruinige gordijnen niet bevielen. Deze kleur laat ze dan ook optimaal wegvallen.


woonkamer in naturel en lichtblauwIn dezelfde woonkamer kwamen de witte planken voor een witte wand rommelig over. Met kleur erachter ziet het er opgeruimder uit. Ook de gehele ombouw rond het trappenhuis kreeg deze grijsblauwe kleur. De lange wand er tegenover kreeg een warme natureltint. Ook achterin de kamer komt het diepe oranje terug, op een klein wandje naast de tuindeur.


Deze hoek van de kamer grenst rechts aan oranje-bruin gebeitste betimmering (buiten). De terra-oranje wand zorgt daardoor voor verbinding met buiten en voegt binnen extra warmte toe. Ook in een andere hoek komt hetzelfde terra-oranje terug.


N.B. Gekleurde wanden kunnen op beeldscherm indringend overkomen.
In alle ruimtes is naast de gekleurde wanden voor voldoende lichte of witte wanden gezorgd, al zijn die op foto minder goed over te brengen.
Maar ook alleen zachte kleuren kunnen veel betekenen voor een ruimte.


- naar menu -